a
Покрет Социјалиста 2023

Изасланик председника Вулин: Српска војска је оно што чини српску државу

Изасланик председника Републике Србије потпредседник Владе РС Александар Вулин присуствовао је у селу Гостиље „24. Видовданском скупу“, сусретима ветерана 63. падобранске бригаде, која ове године обележава 80 година од настанка. У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Вулин је падобранцима честитао празник поручивши им да је српска војска оно што чини српску државу а да је 63. падобранска бригада непобедива јединица.

„Сви велики народи, а српски народ је велики народ, створени су и опстали на великом миту, српски народ на Косовском. Замислите да га нема да ли бисмо били овакви какви јесмо, да ли бисмо претрајали векове ропства, истребљења и ратова. Све велике војске, а српска војска је велика војска, почивају на миту о непобедивој војсци, о непобедивој јединици. Део тог мита о непобедивој војсци и непобедивој јединици је 63. падобранска. И да ли бисмо били данас онакви какви јесмо да није било те легенде и тог тврдоглавог уверења да смо бољи и јачи од најбољих и најјачих. Можда само јачих, а не и бољих“, рекао је потпредседник Вулин.

Вулин је истакао да је поносан што данас стоји испред строја падобранских ветерана „јер овај строј није строј људи који ће само да се сећају и причају шта је некада било, већ строј људи који знају да им је ту место и да будућност пред нама не може да се испише а да нема и њих, да нема баш тог строја. Док вас гледам, док гледам вашу децу, док осећам искрену бол за онима који нису овде и који никада неће бити овде, осећам и бескрајан понос што јединица постоји а хтели су да је нема.“

Потпредседник српске владе је нагласио да НАТО агресија на Србију 1999. године није нестала и није престала, да се наставља. „Трајала је и траје. Покушали су да убију и 63. падобранску онако како нису успели да је убију за време НАТО агресије. Да вас умање, да вас унизе, да вас понизе, да вас спусте на ранг батаљона. Од вас сам чуо и научио – увек бригада, никад батаљон. И када смо, на иницијативу Министарства одбране, а по наређењу председника Републике Србије, вратили 63. тамо где јој је место, у ранг бригаде, показали смо да се са агресијом не миримо, да ћемо се борити до краја, и да српска војска јесте оно што чини српску државу. Однос према 63. је однос према српској држави и српској слободи. Зато су вас спуштали да нестанете, да тихо умрете, да вас забораве. А на кога би се онда будући војници ослањали да нема сећања на вас? На кога би се ослањали, на кога би желели да личе да нема овог строја и да нема вас? Могу да нас хапсе, смењују, затварају, могу да нас стављају под санкције, али из овог строја не могу да нас избаце. Не могу да нас помере докле год овај строј хоће да будемо у њему“, поручио је потпредседник Вулин.

Поделите