a
Покрет Социјалиста 2023

СРПСКИ СВЕТ јесте примарна политичка идеја и циљ ПОКРЕТА СОЦИЈАЛИСТА. СРПСКИ СВЕТ значи да Срби поново постану јединствен политички народ и да о најважнијим националним питањима одлучујемо заједно. СРПСКИ СВЕТ значи да смо увек уз своју Србију, баш као што је и Србија увек уз нас, без обзира где у свету живимо.

Срби су у две Југославије прокоцкали историјску шансу да јасно дефинишу своје националне интересе и свој животни простор. Победник у два светска рата, народ који је уз велике жртве извојевао епохалне војне победе, успео је да изневери све своје националне циљеве, те да крај ХХ века дочека као политички губитник. Разлог је врло прост – престали смо да будемо јединствен политички народ, своје националне интересе подредили смо идеји братства и јединства. И тако… док су Срби „лутали“ други народи су имали јасно формулисане националне интересе и политичке циљеве. Да смо тада имали политичке мудрости и храбрости, не бисмо данас о овом причали. Да ли због страха и лицемерства тадашњих политичких елита или због притиска великих сила нисмо имали ни смелости, ни храбрости да то учинимо. Деценијама смо ћутали о злочинима извршеним над нашим народом како не бисмо увредили џелате и крвнике. Ћутали смо о злочинима на Козари и у Јасеновцу, а онда су дошле Олује, Милосрдни анђели, Мартовски погроми… Да не би више било Олуја и да се никада више не би поновиле колоне прогнаника, морамо створити СРПСКИ СВЕТ и морамо од Срба направити јединствен политички народ. Јер народ који има искуство јасеновачког геноцида, Олује и мартовског погрома нема право да своју судбину преда другима у руке…

Ако хоћемо да опстанемо у овим тешким временима, веома брзо ћемо постати јединствен политички народ – што је и ПРВИ КОРАК КА НАШЕМ КОНАЧНОМ УЈЕДИЊЕЊУ. Ми Срби ћемо се једном ујединити, без обзира што никада до сада у својој историји то нисмо успели. Шта год вам говорили о томе, морате бити свесни чињенице да СРПСКИ СВЕТ није никакав позив на ратове и сукобе, већ одговор на политичко и физичко насиље над Србима. Одговор на ћутање о злочинима у Олуји, на подсмевање покланим у Клечки, масакрираним у Старом Гацком. СРПСКИ СВЕТ настаје да Велика Албанија не прође без бране и отпора. СРПСКИ СВЕТ настаје да када Србе у Републици Српској приморавају да под претњом робије прихвате да су геноцидан народ, они знају да има ко да их окупи и охрабри, да буду јединствени и сложни. СРПСКИ СВЕТ је политички, достојанствен и миран одговор на покушај отимања Косова и Метохије, на покушај рушења Републике Српске, на враћање усташтва у званичну политику Хрватске…

Ми из ПОКРЕТА СОЦИЈАЛИСТА искрено верујемо да СТВАРАЊЕ СРПСКОГ СВЕТА решава национално питање Срба, да зауставља ширење Велике Албаније, гарантује опстанак Републике Српске, да гарантује Србима да се геноцид над њима никада више неће поновити, а изнад свега осигурава се дуготрајан мир на Балкану. Процес обједињавања и уједињења Срба је пре свега природна потреба, исто онолико колико је политичко и свако друго јединство било потреба неких других народа, попут немачког, француског или руског. Ово наше национално и политичко јединство је важно, јер нам по први пут у историји омогућује да сви Срби, без обзира где живе, буду јединствени и да о свим питањима од националног интереса одлучују заједно у Београду, престоници свих Срба, као и да се из тог истог Београда води брига о целокупном српском народу. Београд мора да у себи и око себе окупи све Србе. Београд мора да буде та снага која ће омогућити Србима да о најважнијим националним и државним питањима одлучују сложно. Због свега овог српски народ нема право да одустане од обједињавања и уједињавања. Нема право да одустане од СРПСКОГ СВЕТА!

Да би СРПСКИ СВЕТ настао, Србија мора да буде економски успешна, добро вођена, да има војску која је у стању да сачува и њу и Србе где год живели. Да би сачували такву Србију морамо учинити све да се политика Александра Вучића настави. Само политика Александра Вучића има ту ширину да у потпуности артикулише политичко мишљење Срба без обзира где живе. Само политика Александра Вучића има ту снагу да од Срба створи јединствен политички народ. Имамо историјску прилику и не смемо је пропустити због оних који долазе после нас!

„Стварање СРПСКОГ СВЕТА је процес који се не може зауставити!“ –  Александар Вулин, 25. јуна 2022. године

 

ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА – 15 ГОДИНА НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНЕ ЛЕВИЦЕ