a
Покрет Социјалиста 2023

И родитељи из Новог Сада за укидање насилних видео игара, дају подршку иницијативи ПС-а

Вечерас је у сали Скупштине Града Новог Сада одржана трибина у организацији Покрета социјалиста који је основао Александар Вулин на тему забрене насилних видео игара за малолетнике.

Испред Покрета социјалиста, партије која је прва у јавности покренула тему о забрани насилних видео игара, присутнима се обратио њен потпредседник и народни посланик Бојан Торбица.

“Приметили смо да по овом питању, исто као и када је наш оснивач Александар Вулин тражио законску забрану анонимности на интернету, нико у јавности не жели или не сме да прича. Покрет социјалиста као партија левице поседује свест о потреби да бринемо и пружимо заштиту оним којима је то најпотребније – нашој деци.

Циљ ових трибина је да покренемо јавни дијалог током ког ћемо, пре свега консултујући стручњаке, доћи до најефикаснијег решења. По окончању ове серије трибина које планирамо да одржимо у свим већим градовима у Србији, упутићемо писмени захтев владиној Радној групи за подршку менталном здрављу и сигурности младих да подржи нашу иницијативу и ово питање постави као приоритет у свом будућем раду, а потом ћемо покренути иницијативу и за законску забрану насилних видео игара за малолетнике“, истакао је Торбица.

На трибини су о својим професионалним искуствима говориле Јелена Вишекруна, педагог и психотерапеут, Вера Петровић – педагог и Биљана Кикић Грујић – криминолог, кординаторка Центра за превенцију девијантног понашања код младих „Таргет“.

Јелена Вишекруна је истакла да прекомерно играње насилних игрица може бити један од фактора ризика за настанак и развој поремећаја понашања код деце, те да је на нама одраслима да ограничимо време, утичемо и контролишемо одабир садржаја за који се дете интересује.
Вера Петровић, педагог са дугогодишњим искуством упозорила је да деца, из радозналости, наивности и невиности, приступају различитим сајтовима, од којих многи поседују насилни садржај.

„Играње насилних видео- игрица представља опасност за нормално социјално функционисање деце. Родитељи, заједно са децом, треба да бирају видео- игрице које немају насилан садржај, него едукативан“, истакла је Петровић.

Добитник октобарске награде града Новог Сада за доприносе у превенцији сајбер криминала, Биљана Кикић Грујић упозорила је да је интернет као платформа пуна штетног садржаја који је доступан свим корисницима, а посебно деци која не знају да филтрирају садржај који је безбедан за њих.

„Један од кључних проблема на интернету јесте видљивост, односно стварни идентитет корисника, могућност разних злоупотреба и лажног представљања. Превенција је једини начин за спречавање последица које су резултат недовољно едуковане деце, али и родитеља“, казала је Кекић Грујић.

Испред присутних удружења родитеља, иницијативи Покрета социјалиста подршку је дала Драгана Миловић председница „Центра за женски активизам“ која је истакла да као дугогодишњи активиста, а пре свега родитељ од срца даје подршку оваквој иницијативи и да је једно друштво хумано и јако онолико колико је спремно и способно да заштити своје најмлађе чланове, те да родитељи из Новог Сада дају подршку иницијативи Покрета социјалиста да се забране насилне видео игре.

Поделите