a
Покрет Социјалиста 2023

Покрет социјалиста Нови Сад: Србија је одувек била на правој страни историје

Покрет социјалиста Нови Сад: Србија је одувек била на правој страни историје

„Покрет социјалиста Новог Сада у данима када обележавамо страшни злочин рације и геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима, с тугом се сећамо свих невиних жртава окупаторског терора.

Поново истичемо своју приврженост тековинама народноослободилачке борбе и антифашистичке традиције, захваљујући којој смо и сада на правој страни историје.
Жене, деца, старци, угледни или непознати, професори или необразовани, без обзира, били су убијани и бацани под лед само зато што су својим слободарским постојањем били претња окупатору. Морали су пасти како би се крвљу подмазале гусенице нациста из целе Европе који су ишли у поход на исток.

Две године касније, Нови Сад је опет био слободан и уједињен, али оно што се тада чинило непобитном истином сада се преиспитује. Наша историја се фалсификује, а сведоци смо да се по целој Европској унији скрнаве и руше споменици победницима над зверима које су починиле овај и многе друге злочине.

Зато управо данас, док стојимо поред хладног Дунава и размишљамо о прошлости, истовремено треба да гледамо и у будућност. Као нација, пре него што одаберемо било који геополитички пут за нашу земљу, требамо добро размислити и сетити се како је било прошли пут када је „Европа“ дошла на наше просторе. Да ли се они са којима разговарамо могу поносити својим прецима као што се ми можемо поносити својима?

Нека је вечна слава свим невиним жртвама окупаторског терора и борцима за слободу нашег народа. Смрт фашизму – слобода народу“, поручује се у саопштењу Покрета социјалиста Нови Сад.

Поделите