a
Покрет Социјалиста 2023

Садашња политика Хрватске је наставак политике НДХ

Доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин: Садашња политика Хрватске је наставак политике НДХ

Коментаришући изјаву хрватског министра Радмана да је председник Вучић трабант Русије, Александар Вулин је истакао да то Радман није рекао из своје главе, те да Хрватска нема самосталну спољну и унутрашњу политику.

 Хрватска никада није била самостална у својој спољној, па ни у унутрашњој политици. Немачка им је рекла да то кажу, они су то рекли, или су бар мислили, да би Немачка тако нешто волела да чује. Није то изјава Радмана“, рекао је доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин у јутарњем програму Пинка. 

„Хрватска себе доживљава као регионалну силу и она мисли да је задужена за Балкан и да је она овде сада некоме шеф, и да је она та која ће рећи Србији како треба да се понаша без обзира што је Србија већа, а сад већ и успешнија земља од ње. Хрватска воли логоре, њима се свиђа идеја логора и воле да су управници логора. Али нису. Од Немачке су 1941. године добили НДХ, од Немачке су 1991. добили НДХ, па би и сада да наставе ту своју политику. Кад ми нађете град који је искреније и срдачније дочекао Хитлерову војску од Загреба ја ћу вам рећи да је Хрватска најбоља земља на свету. Нико није био срећнији од Хрвата када је видео Немце у својој земљи“, истакао је Александар Вулин.

 Ми се Хрватске не бојимо, уосталом са Хрватском се и не треба нешто посебно расправљати. Ако имамо нешто, идемо до НАТО пакта, до Немачке, до САД, до земаља које нешто одлучују. Хрватска не одлучује ни о себи“, казао је Александар Вулин. 

Упитан да прокоментарише паљење лутке Александра Вучића у Каштелима, Вулин је казао да то раде Усташе и подсетио да је највећи дочек телу краља Александра, убијеног у Марсеју, био управо у Сплиту, те да потомци тих људи данас морају да доказују да немају везе са српством.

 „Идеја југословенства, идеја српства, је била веома јака управо у Далмацији. То су људи чији потомци морају да доказују да нису Срби, да доказују да су они у ствари одувек били на „правој страни света“, што ће рећи усташе. Усташе пале лутке Александра Вучића. И читава политика Хрватске јесте наставак усташтва. 1941. НДХ, 1991. НДХ. А ово што говори Радман је наставак политике НДХ“, истакао је Александар Вулин. 

Сећате ли се кад је Милановић, док је био председник Владе, разговара са бранитељима и каже им да је из усташке породице. Знам да ће сад кренути лавина напада и критика, али они су идеолошки Усташе. Имате Милановића који је левичар који бранитељима каже „ја сам Усташа, ја сам из усташке породице“. А о ХЏ-у да и не говоримо, ако ниси Усташа не можеш да постанеш члан ХЏ-а. Тај Радман је као министар једне земље чланице ЕУ зхатевао од Аустрије да врати усташке симболе у Блајбургу, то смо сви заборавили. Питао сам безброј пута Анту Готовину да ли је Усташа. Никада ми није одговорио ни „јесам“ ни „нисам“, поручио је Александар Вулин гостујући на телевизији Пинк.

Поделите
Tags