a
Покрет Социјалиста 2023

Потпредседници Торбица и Комленски разговарали са амбасадором Кубе о јачању сарадње Покрета социјалиста и Комунистичке партије Кубе

Потпредседници Покрета социјалиста и народни посланици Бојан Торбица и Ђорђе Комленски састали су се данас у Народној скупштини са амбасадором Кубе у Републици Србији Њ.Е. Леидом Ернестом Родригезом Хернандесом. Тема састанка је била јачање сарадње Покрета социјалиста и Комунистичке партије Кубе.

Торбица је током разговора навео да је Куба увек била на страни Србије у тешким тренуцима и изразио захвалност на чврстом и доследном ставу и подршци у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије. Додао је и да је за Србију од великог значаја што Куба заступа наше ставове у области Латинске Америке и Кариба и снажно лобира код земаља тог региона против признања самопрокламованог Косова. Ђорђе Комленски је подвукао значај сарадње свих искрених комунистичких и левичарских партија и покрета у свету, нарочито у данашње време. Покрет социјалиста и Комунистичка партија Кубе се боре за исте идеје: слободу, једнакост и правду и политичке су снаге које грчевито бране државни суверенитет својих држава од удара глобалистичких и имеперијалистичких сила, тако да је наша сарадња сасвим природна.
Амбасадор Хернандез је упознао саговорнике са политичком ситуацијом у Куби, након одржаних општих избора. Истакао је и да су претходне две године биле тешке, имајући у виду пандемију изазвану корона вирусом, као и појачане санкције САД према Куби. Оценио је да Србија и Куба деле слична историјска искуства борбе за очување територије и националног идентита и културе и захвалио се Србији на подршци и залагању на међународним форумима за укидање санкција према Куби.
Саговорници су на крају договорили значајно интензивирање сарадње две партије.

Поделите