a
Покрет Социјалиста 2023

Потпредседници ПС Торбица и Комленски учествовали на два састанка са председником Републике Кубе

Потпредседник покрета социјалиста, народни посланик и председник Посланичке групе пријатељства са Кубом, Бојан Торбица, данас је заједно са  председником Народне скупштине Републике Србије др Владимиром Орлићем био домаћин председнику Републике Кубе Мигелу Дијасу-Канелу Бермудесу, током његове посете народној скупштини. На састанку који је том приликом одржан разговарано је о унапређењу међупарламентарне, али и свеукупне сарадње Србије и Кубе, које веже традиционално пријатељство, засновано на међусобном разумевању, поштовању и заштити принципа међународног права. Истакнуто је да посета председника Кубе представља велику част за нашу земљу, те да има историјски карактер, имајући у виду чињеницу да је то прва посета једног кубанског председника Београду након готово четири деценије.  Домаћини сунсе захвалили на принципијелној подршци коју Куба пружа Србији по питању непризнавања тзв. „Косова“.

Председник Кубе Мигел Дијас-Канела Бермудес је истакао да ће Република Куба наставити да брани суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на сваком месту где је то потребно и остати увек одан пријатељ Србији

Састанку је са наше стране присуствовао и Данило Пантовић, амбасадор Републике Србије у Хавани, док су са кубанске стране присуствовали и министар спољних послова Републике Кубе Бруно Родригес Париља, Ана Тересита Гонсалес Фрага, први заменик министра спољне трговине и страних инвестиција Републике Кубе, Анајанси Родригес Камехо, заменик министра спољних послова Републике Кубе и амбасадор Републике Кубе у Београду Лејде Ернесто Родригес.

Током дана су потпредседници ПС Бојан Торбица и Ђорђе Комленски присуствовали и састанку који је кубанска амбасада организовала како би председника Републике Кубе упознали са заслужним удружењима, партијама, друштвима и интелектуалцима, који гаје пријатељске односе са кубанском државом и народом. Овом приликом председнику Мигелу Дијасу-Канелу Бермудесу обратио се потпредседник ПС Ђорђе Комленски који је нагласио вишедеценијску нераскидиву везу између наше две државе и народа, али и везу између Покрета социјалиста и Комунистичке партије Кубе која званично траје од 2012. када су оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин и данашњи амбасадор Србије у Хавани, а тадашњи члан Председништва Покрета социјалиста Данило Пантовић боравили у званичној посети Комунистичкој партији Кубе и успоставили сарадњу две партије. Састанку је присуствовало и више чланова Покрета социјалиста које је због вишедеценијског активизма и исказаног пријатељства према Куби на састанак позвао Амбасада Републике Кубе у Србији.

Поделите