ПС: Забринути смо за безбедност новинара у ЕУ, хитно да реагује Европска комисија

07-07-2021 | Саопштења

Покрет социјалиста изражава огромну забринутост поводом информације да је угледни холандски новинар Питер Р. де Врис упуцан у главу на улици у Амстердаму и да се налази у веома лошем стању.

Дубоко нас је потресло рањавање холандског новинара, баш као и убиство новинарке на Малти и новинара у Словачкој.

Сматрамо да је у дужем периоду безбедност новинара угрожена и да су медијске слободе на врло ниском нивоу и у Холандији и у другим земљама чланицама Европске уније.

Зато, тражимо хитну реакцију Европске комисије.
Сматрамо да би Европска унија морала да хитно формира бар две радне групе које ће бринути о безбедности новинара. Без тако одлучне акције нисмо сигурни да су избори у Холандији, а и читавој Европској унији слободни и могући.

Зато, тражимо да Европска комисија хитно утврди одговорност власти у Холандији и да затражи хитну истрагу поводом рањавања новинара, али и да учини све да се побољшају медијске слободе у Холандији, као и осталим земљама Европске уније у којима се угрожава безбедност новинара.
Покрет социјалиста и наш председник Александар Вулин не могу мирно да посматрају да се услови за рад новинара у Европској унији толико погоршавају.
Позивамо сва новинарска удружења да се прикључе нашем протесту и да заштите своје колеге пред насиљем којим су изложени у Европској унији. 

Подели са пријатељима: