Вулин: Бити Шиптар није срамота, али јесте срамота тражити од српског народа да не користи свој језик

28-12-2020 | Вести

"Није ово била никаква борба око говора мржње, ово је била борба да српски народ има право да користи изразе које је користио вековима", истакао је министар унутрашњих послова и лидер Покрета социјалиста, Александар Вулин, након завршеног рочишта на суђењу са Рагмијем Мустафом.

- Данас смо на суду имали прилику да образложимо, а верујем и докажемо да реч Шиптар није и не може бити ни увреда, ни дискриминација.
Није ово била никаква борба око говора мржње, ово је била борба да српски народ има право да користи изразе које је користио вековима.
Реч Шиптар је до српског језика дошла преко шиптарског језика, дословно у преводу, па онда, ваљда ми Срби можемо да је користимо, као што су је користили и наши дедови и прадедови- казао је Вулин након рочишта.

Он је поручио да бити Шиптар није срамота, али да јесте срамота тражити од српског народа да не може да користи свој језик.

- Нема мржње у изразу Шиптар, али има мржње у ономе ко мисли да Србима може да нареди како ће неког да зову и како ће неког да ословљавају.
Бити Шиптар није срамота, али јесте срамота тражити од српског народа да не може да користи свој језик и да његов језик неко други може да уређује и прави по себи и само у складу са политиком.
Данас смо бранили право српског народа да говори, да говори поносно својим језиком, да никог не мрзи и да поштује- навео је Вулин након суђења са Мустафом.

 

Подели са пријатељима: