Александар Вулин у Oслу: Србиjа неће у НATO, нити у други воjни савез

02-12-2019 | Вести

ОСЛО  - Србија је војно неутрална земља и неће улазити у НАТО нити било који други војни савез, поручио је данас министар одбране Александар Вулин у Ослу, где борави на позив норвешког колеге Франка Баке-Јенсена.

Вулин је нагласио да је за Србију апсолутно неприхватљива трансформација Косовских снага безбедности у тзв. војску Косова јер то, како је истакао, представља грубо кршење Резолуције 1244 Уједињених нација.

Он је навео да једностране одлуке приштинских власти компликују осетљиву безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и у региону.

За Србију је Кфор најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије, истакао је Вулин, а наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Вулин и Баке-Јенсен разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији на Западном Балкану, скандинавском региону и арктичком појасу.

Српски и норвешки министар су се сагласили да је дугогодишња сарадња у области одбране две земље веома развијена као и да има простора за њено даље унапређење.

Вулин је истакао и да је Краљевина Норвешка за Србију једна од најзначајнијих земаља у експертској и финансијској подршци у области војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране.

Захвалио се Баке-Јенсену на донацијама за доопремање српске лаке пољске болнице, развој Центра АБХО у Крушевцу, Регионалне иницијативе за напредно дистрибутивно учење као и на досадашњој финансијској помоћи у спровођењу актуелног пројекта Повереничког фонда НАТО.
Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: