Писмо Александра Вулина листу Данас

29-12-2020 | Вести

Поштовани,


бојим се да морам да исправим очекивану и лако проверљиву лаж коју је изнео некадашњи, веома неуспешни политичар, а садашњи, не много успешнији, адвокат Оленик у Вашем листу.

Никада нисам рекао да Бошњаци могу да бирају како се зову, а Шиптари не, већ да су Бошњаци назив своје нације променили у свом језику, граматици и књижевности, а Шиптари нису. И отуда различит однос у односу на Бошњаке и Шиптаре.

Шиптар је синоним за Албанца, као што је Албанац синоним за Шиптара. И то јасно каже речник Матице српске. Ако се Германи не љуте што их зовемо Немци, што није реч у њиховом језику, зашто се Шиптари љуте што их зовем речју коју сами у свом језику користе за себе? Ако кажем шиптарски лекари то је увредљиво, али ако кажем албански терористи то није увреда?

На Косову и Метохији је, у приштинским органима, забрањено да се користи термин Метохија, како Срби означавају јужну српску покрајину Косово и Метохија, изгледа да се шиптарским политичарима допала идеја да Србима одређују шта смеју, а шта не смеју да говоре, а ја ћу се против тога борити. Шиптари су народ Есад- паше Топтанија и Пренк Биб Доде, и такав народ заслужује да се зове баш онако како сами себе зову и како их Срби, користећи њихову реч, већ вековима и сами и са поштовањем зову.


министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста

Александар Вулин

 

Подели са пријатељима: